Kluivert

Patrick Kluivert heeft de meeste interlanddoelpunten gemaakt en staat daarmee bovenaan in de topscoorderslijst aller tijden. Hij scoorde in 79 interlands 40 doelpunten. 3 meer dan Dennis Bergkamp, welke ook 79 interlands speelde. Qua gemiddelde houdt Kluivert de pas met zijn maten Ruud van Nistelrooy (33 doelpunten in 64 interlands) enKlaas-Jan Huntelaar (13 doelpunten in 23 interlands).Kluivert was wel veel trefzekerder dan zijn idool Marco van Basten. Van Basten scoorde in Oranje 24 keer in 58 interlands.

Kluivert wint met Ajax

Kluivert had een geweldige start van zijn carrière. Hij debuteerde al op 18 jarige leeftijd met Ajax in de Champions League. Om die direct ook te winnen tegen AC Milan. Het werd 1-0 door een puntertje van Kluivert. Kluivert behaalde zijn successen voornamelijk bij Ajax en Barcelona, niet toevalligerwijs beide keren onder trainer Louis van Gaal. Kluivert was uitermate populair bij de Barça aanhang. De sympathieke Amsterdammer scoorde er lustig op los en dat werd door de Basken zeer gewaardeerd. Tot op de dag van vandaag is Kluivert nog altijd nummer 4 op de Barcelona topscoorderslijst aller tijden, nog altijd voor de succesvolle spits van het huidige team, Samuel Eto’o. Nadat Kluivert in Spanje geblesseerd raakte aan zijn knie en een onherstelbare kraakbeenblessure opliep, is hij nooit meer helemaal op het oude niveau teruggekomen. Dat en het feit dat de Spanjaarden de Nederlanders een beetje moe waren, betekende het einde van de carrière van Paddy bij FC Barcelona.

Kluivert vertrok transfervrij van de prachtige stad Barcelona naar het grijze Newcastle United, de club van trainer Bobby Robson. Robson, de voormalige trainer van o.a. PSV, was gecharmeerd van Kluivert. Daar hade de Nederlandse centrumspits echter niet lang plezier van, omdat Robson al snel ontslagen werd. Zijn vervanger, Graham Souness had aanzienlijk minder op met de Nederlandse spits. In de competitie speelde Kluivert maar weinig. Inde FA Cup en de UEFACup was Kluivert wel van waarde. Hij loodste de club naar de halve finale van de FA Cup door de beslissende goal te maken tegen Chelsea en Tottenham. Daarnaast scoorde hij vijfmaal in de UEFA Cup. The Magpies bereikte de kwartfinale. Na het éénjarige huwelijk tussen Kluivert en Newcastle bood Valencia Kluivert de kans wederom in de hoogste Spaanse liga te schitteren. Dat kwam er helaas niet van. Kluivert raakte wederom geblesseerd. Bij Valencia was David Villa net doorgebroken. Hij belemmerde Kluivert de weg naar het 1e elftal.

PSVhad in het daarop volgende seizoen op het laatste moment een vervanger nodig voor de zojuist naar Celtic vertrokken spits Jan Vennegoor of Hesselink. Kluivert was beschikbaar en wilde graag. De club en de spits kwamen een contract van 1 jaar overeen. In Eindhoven raakte Patje echter weer geblesseerd aan zijn knie en dat was voer voor de sceptici. Het werd wederom een moeizaam jaar voor Kluivert, waarin hij en PSV nog wel de landstitel wonnen.Dit was de 4e landstitel voor Kluivert, 2 met Ajax, 1 met Barcelona en 1 met PSV.

Kluivert’s laatste actieve jaar als voetballer beleefde hij bij Lille. Ook daar was zijn bijdrage als speler beperkt. Als begeleider van de jonge garde werd Kluivert wel geroemd. Het dienstverband met de Noord-Franse club duurde ook één jaar. Lille blijkt vooralsnog de laatste club van Patrick Kluivert als voetballer te zijn geweest.

Op dit moment is hij bezig met zijn trainersopleiding. Hij heeft vorig seizoen stage gelopen bij AZ, onder Louis van Gaal. Dit seizoen is hij bij PSVde nodige trainersuren aan het maken. Die heeft hij nodig om te kunnen slagen voor het hoogste trainersdiploma. Hij is nog wel beschikbaar als voetballer…

Statistieken Patrick Kluivert

Seizoen Club Wedstrijden Doelpunten

1994 / 95 Ajax 25 18

1995 / 96 Ajax 28 15

1996 / 97 Ajax 17 6

1997 / 98 AC Milan 27 6

1998 / 99 FC Barcelona 35 15

1999 / 00 FC Barcelona 26 15

2000 / 01 FC Barcelona 31 18

2001 / 02 FC Barcelona 33 18

2002 / 03 FC Barcelona 36 16

2003 / 04 FC Barcelona 21 8

2004 / 05 Newcastle United 25 6

2005 / 06 Valencia 10 1

2006 / 07 PSV 16 3

2007 / 08 Lille OSC 13 4

Totaal: 343 149

Aantal gespeelde interlands 79 40

Kijk en geniet ook op de pagina’s vanonze anderetop centrumspitsen:

Klaas-Jan Huntelaar

Dennis Bergkamp

Ruud van Nistelrooy

Marco van Basten

Roy Makaay

Wie staat er bovenaan in topscore lijstjes?

Topscore